24-02-20 Marjorie Barnes/Rob van Bavel

De Plein Zaal van TAQA Theater De Vest verandert dit seizoen wederom in een intieme jazzclub voor de nieuwe serie Jazz Cafés. Onder het genot van een drankje kan je luisteren naar een afwisselende line-up met (inter)nationale jazzmuzikanten van topkwaliteit. Vanavond spelen Marc en Kasper met Marjorie Barnes (zang) & Rob van Bavel (piano).

Marjorie Barnes (zang)

Marjorie Barnes kwam in 1975 voor het eerst in Nederland met de succesvolle groep The Fifth Dimension. De band, die een wereldhit scoorde met Aquarius/ let the sunshine in, verzorgde het voorprogramma voor Frank Sinatra in het Concertgebouw in Amsterdam. In 1980 kwam ze terug naar Nederland als Broadway-ster in de musical Bubbling Brown Sugar. In 1981 trouwde ze met danser Ricardo Sibelo. Haar huwelijk was de reden om in Nederland te blijven. Drie jaar later begon ze haar carriere als zangdocente. Eerst aan het Hilversums conservatorium, later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Rob van Bavel (piano)

Als tienjarige weet Rob van Bavel (Breda, 16 januari 1965) zeker dat hij, net als zijn vader, klassiek pianist wil worden. Maar hij kiest voor de jazz, die voor hem altijd moet swingen, in de geest van voorbeelden als Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Meteen na zijn cum laude afstuderen aan het Rotterdams conservatorium stijgt zijn bekendheid snel door het winnen van internationale prijzen en zijn optredens met tal van groepen. Eind jaren tachtig is Rob van Bavel de primus inter pares van de jonge Nederlandse jazzpianisten. Hij werkt met eigen bands: duo, trio, kwartet, kwintet, sextet, octet en zelfs een veertien man sterke big band. In de loop der jaren speelt hij in de groepen van onder anderen Ben van den Dungen & Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Ad Colen, Carolyn Breuer, Tineke Postma en Rik Mol. Hij geeft overal ter wereld concerten, van Amerika tot China, Japan, Zuid-Korea en Indonesië, en in heel Europa. Van Bavel maakt ook naam als componist. Daarbij toont hij zich toegankelijk voor invloeden uit andere stijlen en muzieksoorten, maar zijn wortels liggen toch in de Amerikaanse Swing en bop. Aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam is hij een gemotiveerde docent, die met zijn lesboek “Jazz Piano Essentials” in de hele wereld (beginnende) pianisten mede vormt.

Share:
2020 copyright © marcschenk